Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Controle op wedden terugwinnen!

Controle op wedden terugwinnen!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA). Deel 3: hoe win je de controle terug?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA). De universiteit doet op dit moment verschillende onderzoeken naar typen spelers, de gevolgen die wedden kunnen hebben en naar manieren om de controle over spelgedrag te vergroten.

Deel 1: Online wedden, hoe houd je het leuk?
Deel 2: Hoe herken je verslaving bij jezelf of bij anderen?

In de eerste twee delen van deze artikelenreeks, hebben we gekeken naar wat het is om de controle over je wedden te verliezen en hoe je het kan herkennen. In dit laatste deel van de reeks, gaan we dieper in op wat je kan doen om die controle terug te winnen. De bedoeling was om dit in een artikel samen te vatten, maar omdat we nogal enthousiast zijn geraakt, hebben we het in twee delen opgedeeld. In dit eerste deel gaan we kijken naar wat je eigenhandig kan doen om de controle te vergroten. In het vervolgdeel kijken we naar de hulp die je hierbij kan inschakelen.

Voordat we gaan kijken wat je zelf kan doen om de controle over jouw wedgedrag te vergroten, willen we je meegeven dat wanneer je merkt dat de problemen als gevolg van het gokken al aanzienlijk zijn, het beter is direct hulp in te schakelen. Ook als je twijfelt. De ervaring leert dat mensen er nooit spijt van krijgen te vroeg hulp in te schakelen, wel te laat… Vooruitlopend op ons volgend artikel, zijn hier enkele websites waar je terecht kan voor meer informatie en hulp:

Gokhulp – hier kan je terecht voor informatie en behandeling. Het is gratis, anoniem en volledig online
Gokkeninfo – Hier staat een overzicht van instellingen in Nederland waar je terecht kan.

 

Inzicht in je wedgedrag

De controle herwinnen over je wedgedrag, begint bij een goed inzicht in je wedgedrag. Elders op Voetbalwedden.net vind je al voldoende tips en tools om jouw uitgaves, winsten en verliezen bij te houden. Dit is een heel goed begin, maar inzicht in wedgedrag gaat nog een stapje verder: hoeveel tijd ben je bezig met wedden, hoeveel tijd met voorbereiden, opzoeken van info, denken aan wedden, fantaseren misschien zelfs. Het is geen gek idee om dit bij te gaan houden. Dat kan eenvoudig via een zelfgemaakt excel-sheet of papieren dagboek, maar is ook vaak een geïntegreerd onderdeel van programma’s als die van gokhulp.

In de onderstaande tabel zie je een manier waarop je je uitgaven aan wedden in kaart kan brengen. Ook zie je hoeveel uur je per week kwijt bent aan het spelen van weddenschappen op sport. Zo blijf je op de hoogte van je uitgaven en de tijd die je hieraan besteed:

Dag Geld ingezet Winst/verlies Uren gespeeld Uren bezig geweest met wedden
22-05-2019 €10 Winst: €1.25 1 1.5

Als we nog wat uitzoomen, willen we eigenlijk vooral weten hoe groot de ruimte is die wedden inneemt in jouw leven en hoezeer zij aanschuurt tegen andere levensgebieden. De grote vraag is dan: waar haal ik de tijd vandaan om te kunnen wedden (met andere woorden, waaraan spendeer ik minder tijd, zodat ik meer tijd heb om te wedden)? Hierbij kan je de data gebruiken die je uit bovengenoemde registratie haalt. Een andere nog uitgebreidere manier om dit te onderzoeken, is door mee te doen aan een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, waarin deze vraag centraal staat.

Als je dit voor jezelf een tijd hebt bijgehouden en je komt tot de conclusie dat je meer tijd of geld spendeert aan wedden dan je eigenlijk zou willen, dan wordt het tijd om actie te ondernemen. Gelukkig is er veel dat je hierin zelf kan doen.

 

Bijhouden is belangrijk!

Soms helpt het alleen al om jouw wedgedrag te blijven bijhouden. Vaak heb je niet eens door hoeveel geld of tijd je kwijt bent aan wedden, gewoonweg omdat te afgeleid bent om daarover na te denken. Het dan toch bijhouden is een hele effectieve manier om de controle over jouw gokgedrag te vergroten.

 

Speelplan opstellen

Het kan heel erg helpen om (ver) van tevoren voor jezelf een speelplan op te stellen. Doe dit bijvoorbeeld aan het begin van de maand en spreek met jezelf af hoeveel geld en tijd je die maand maximaal wil spenderen aan wedden. Een speelplan bestaat bijvoorbeeld uit de volgende punten:

  • Wat wil ik bereiken met spelen?
  • Hoeveel geld heb ik maximaal te besteden (hoe groot is mijn bankroll?)?
  • Wat is mijn speelstijl?
  • Hoe ga ik om met winst of verlies?
  • Hoeveel geld en tijd wil ik maximaal besteden?
  • Welk spel speel ik?

Apps als Betterapp kunnen je helpen jouw speelplan bij te houden. Je kan ook nadenken over jouw ‘Bankrollmanagent’.

 

Grenzen bepalen

In het verlengde van het speelplan, is het soms verstandig jezelf te begrenzen. Vaak bieden online casino’s of speelplatformen hiertoe mogelijkheden, bijvoorbeeld door een maximale inzet of tijdsduur in te stellen. In de nieuwe wet kansspelen op afstand (KOA) is deze optie als verplichting opgenomen voor kansspelaanbieders, maar helaas voldoen nog niet alle aanbieders aan die eis. Je kan in die gevallen gebruik maken van software die je zelf installeert en die jouw toegang tot speelsites beperkt. Een bekend voorbeeld hiervan is Cold Turkey, maar er zijn meerdere voorbeelden.

 

Stoppen soms even heftig als nodig

De tips hierboven zijn vooral effectief als je minder wilt wedden, maar wat als dat niet werkt? Wat als je, ondanks een waterdicht speelplan, toch aan het einde van de maand geld tekort komt? Wat als je toch tot laat in de nacht jouw weddenschappen aan het voorbereiden bent? Wat als je speelbeperkingen weet te omzeilen door bijvoorbeeld een extra account aan te maken? In die gevallen is het verstandig om (tijdelijk) te stoppen met spelen! Misschien heftig, maar zeker nodig.

Een periode niet spelen kan helpen om jezelf te resetten, om orde op zaken te stellen en om verwaarloosde levensgebieden (relatie, gezondheid, werk) weer op te pakken. Uit ervaring weten we dat stoppen het beste cold turkey gaat: niet langzaam afbouwen maar direct stoppen! Het helpt hierbij jezelf uit te schrijven van websites of zelfs een ‘digitaal toegangsverbod’ aan te vragen, zodat het ook een stuk moeilijk wordt jezelf opnieuw in te schrijven. Ook websiteblockers kunnen helpen. Je kan ook tijdelijk jouw financiën uit handen geven, op die manier maak je het jezelf echt moeilijk om nog te spelen.

De ervaring leert echter, dat stoppen met spelen vaak erg moeilijk is: het zit in je systeem, in je ritme, in je gedachten… Daarom raden we je aan om zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Dat kan professionele hulp zijn, zelfhulpgroepen of iemand uit jouw omgeving. In het volgende en laatste artikel uit deze reeks zullen we hier dieper op ingaan, maar daarop vooruitlopend zijn hier enkele websites waar je terecht kan voor meer informatie en hulp:

Gokhulp – hier kan je terecht voor informatie en behandeling. Het is gratis, anoniem en volledig online
Gokkeninfo – Hier staat een overzicht van instellingen in Nederland waar je terecht kan

Wil je naar aanleiding van dit artikel jouw speelgedrag onderzoeken, dan raden we je aan deel te nemen aan ons onderzoek.

Artikel door:
Avatar Leroy_UvA
Country flag Leroy_UvA

Leroy is PhD kandidaat aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in het ADAPT-lab onderzoek doet naar kansspelgedrag en verslaving. Daarnaast is hij als psycholoog werkzaam bij Rodersana in Amsterdam.

Andere artikelen in deze categorie

Voorbeeld