Op Engeland na heeft iedere competitie te maken met een serieuze winterstop. In een onderzoek waarbij tien seizoenen onder de loep zijn genomen uit de Primera Division (Spanje), Serie A (Italië) en de Bundesliga (Duitsland) bleek al snel dat de winterstop van grote invloed is op de resultaten van voetbalclubs.
In de tien seizoenen van de La Liga, Serie A en de Bundesliga was te zien dat de drie beste teams na de winterstop slechter presteerden. Ze kregen meer doelpunten tegen en gingen zelf minder scoren. Het onvermijdelijke gevolg was dat deze ploegen minder wedstrijden wonnen en er meer verloren.
Het winstpercentage van de ploegen uit de top drie daalde van 64.8% voor de winterstop, naar 53.45% na de winterstop. Dit is een verschil van maar liefst 11.35%! Het percentage verliespartijen steeg zelfs van 15% naar 23%. Na de winterstop werd dus één op de vier wedstrijden verloren. Over het algemeen blijkt dat de koploper na de winterstop het meest gaat verliezen vergeleken met de nummers twee en drie. Het gemiddelde winstpercentage van de koploper daalde namelijk met 12%, terwijl de nummers twee en drie een gemiddelde daling van 8.7% en 11.38% lieten zien.
Deze cijfers suggereren dat de lijstaanvoerder over het algemeen meer of sneller tevreden is met een gelijkspel, terwijl de nummers twee en drie een erop-of-eronder mentaliteit hebben in een poging de winst te pakken en de druk op de koploper op te voeren. Deze suggestie wordt versterkt door het feit dat de nummer twee minder punten laat liggen vergeleken met de koploper.
Degradatiekandidaten verbeteren drastisch
Wanneer we de onderste drie clubs en hun resultaten vergeleken met de bovenste drie clubs, dan ontvouwt zich een groot contrast. Hun gemiddelde winstpercentage verdubbelt bijna! Deze verbeterde winstpercentage gaat hand in hand met een dalend verliespercentage, dat van 57% naar 43% gaat. Deze gegevens laten zien dat de hekkensluiters zich sterk verbeteren na de winterstop. Wellicht komt dat door winterse versterkingen, verbeterde trainingsmethoden of een aangepaste mentaliteit. Het komt in ieder geval overeen met het idee dat er bij ploegen die tegen degradatie strijden extra krachten los komen. 'Een kat in het nauw maakt rare sprongen.'
De winterstop geeft teams een kans om zich te herpakken, te werken aan hun tactiek en de strijd aan te gaan met diepgewortelde problemen. Het tij moet gekeerd worden om een eventuele degradatie te voorkomen.
Interessante feiten over de drie competities
Met de gegevens die de 'fall en rise' van de verschillende ploegen laten zien is het belangrijk om te realiseren welke impact dit heeft op de uiteindelijke ranglijst van de competitie. Het team dat in de winterstop de ranglijst aanvoert heeft na de winterstop een kans van 67% om uiteindelijk kampioen te worden. In de Bundesliga (Duitsland) wordt de Herbstmeister in 60% van deze gevallen de competitie. In het geval van de Primera Division en de Serie A is dit percentage 70%, wat uiteindelijk een gemiddeld percentage van 67% oplevert.
Uiteraard heeft iedere medaille een keerzijde. Van de drie ploegen die bij de winterstop onderaan stonden, degradeerden er gemiddeld 1.9 (afgerond twee) uit de Bundesliga. In de Primera Division is dit 1.4 en in de Serie A 1.5 van de drie kemphanen.
Conclusie: laat de winterstop niet bepalend zijn
Als wedders kijken we natuurlijk met een schuin oog naar eventuele value. De statistieken die hierboven beschikbaar zijn, zijn natuurlijk ook bekend bij de bookmakers. Zij zullen hun odds op deze statistieken aanpassen, maar misschien zien we wel dat er een grote verandering op handen is in de krachtsverhoudingen na bijvoorbeeld transfers van invloedrijke spelers. In dat geval kunnen de statistieken minder waard worden, en is het interessant om nog eens te kijken naar de seizoensweddenschappen en hun odds.