Goed money management is een bepalende factor om op de lange termijn succesvol te kunnen zijn als wedder. Het taartmodel is een prima methode, maar zoals altijd zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. De Kelly Strategie is er daar een van.
Eigenlijk zouden we onszelf voor iedere weddenschap die we zetten, vijf vragen moeten stellen. Dit kunnen we bewust of onbewust doet. In het voorbeeld hieronder gaan we uit van een wedstrijd van FC Barcelona.
- Op wie zetten we in? FC Barcelona.
- Wat is de markt waarop we inzetten? Winnaar van de Champions League.
- Waar zetten we in? Bij de bookmaker met de hoogst beschikbare odd.
- Wanneer zetten we in? Nu.
- Waarom zetten we in? Er ligt value.
De Kelly Strategie gaat over de zesde vraag, die net zo belangrijk is: Hoeveel zetten we in?
John L. Kelly
Deze strategie is ontwikkeld door John L. Kelly, een Amerikaanse onderzoeker. In de jaren '50 van de vorige eeuw verdiende hij een fortuin door zijn strategie toe te passen aan de roulette- en blackjack-tafels van Las Vegas. Zijn assistenten pasten de strategie later eveneens toe op de beurs van Wall Street en waren ook daar zeer succesvol. Lang heeft Kelly niet van het leven kunnen genieten: in 1965 stierf hij al op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte. Zijn strategie is echter nog springlevend: grote investeerders als Bill Gross en Warren Buffett passen zijn methode nog altijd regelmatig toe.
De Kelly strategie
Om te beginnen: als we geen zin hebben in ingewikkeld rekenwerk, dan kunnen we deze handige tool gebruiken. Die neemt ons het rekenwerk uit handen, maar het is natuurlijk altijd nuttig om het idee achter de formule helder te hebben. Dan weten we namelijk weer we precies mee bezig zijn.
De formule acher de Kelly Strategie is als volgt:
(B*P - Q) / B
B = de odd -1
P = de kans van slagen
Q = de kans van falen
Een voorbeeld:
Manchester United speelt in het eigen Old Trafford tegen Arsenal. De odd voor een overwinning voor The Mancunians staat op 2.00. Je ziet value, want je schat de kans op een thuisoverwinning in op 52%.
B = 2 -1 = 1
P = 0.52
Q = 1 - 0.52 = 0.48
Dan krijgen we de volgende berekening:
(0.52*1 - 0.48) / 1 = 0.04
Dit geeft een percentage weer die bepaalt hoeveel we moeten inzetten. De Kelly Strategie zegt ons in dit geval om 4% van onze bankroll in te zetten op een overwinning van Manchester United.
Een negatieve uitkomst zou overigens betekenen dat we helemaal niets in moeten zetten. Dan loont het wellicht de moeite om naar de lay-odd te gaan kijken.
De voor- en nadelen van de Kelly strategie
Velen van ons het taartmodel toe. Een prima vorm van money management, maar de Kelly Strategie vertelt ons exact hoeveel risico we mogen nemen. Dit is dan ook het grote voordeel van deze strategie.
Het nadeel van de Kelly Strategie is, net als bij alle strategieën, dat het ontzettend lastig is om de kans van slagen en falen correct in te schatten. Bij het opgooien van een muntje is dat makkelijk (50/50), maar in een voetbalwedstrijd liggen de verhoudingen anders. Daarnaast is de Kelly Strategie een behoorlijk agressieve methode - verkeerde inschattingen kunnen grote gevolgen hebben voor onze bankroll. Sommige wedders kiezen er daarom liever voor om slechts ½ of zelfs maar ¼ van de uitkomst van de Kelly Strategie te spelen. Een verstandige keuze: wedden op sport is geen sprint, maar een marathon. Uiteindelijk is het de lange termijn die telt.
Conclusie: persoonlijke voorkeur
Of de Kelly Strategie al dan niet wat voor je is, hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeuren. Het is wel verstandig om wedden op sport serieus te benaderen, dus daar hoort een degelijk money management bij. De Kelly Strategie kan een prima alternatief zijn voor het taartmodel, zolang je je maar bewust bent van de voor- en nadelen van beide strategieen.