Je hebt zojuist je eerste bookmaker account geopend, en staat te trappelen om als nieuwe wedder de ene na de andere winnende weddenschap af te sluiten. Misschien droom je er zelfs van om op termijn van je nieuwe hobby je beroep te maken, en ambieer je een carrière als professioneel wedder.
Toch doe je er verstandig aan om je verwachtingen wat te temperen. Op de lange termijn staat namelijk gemiddeld slechts een op de twintig punters (!) in de plus. Je zult dus van goeden huize moeten komen om de bookmakers te verslaan.
In dit artikel geven we je diverse tips, om je als nieuwe wedder de juiste richting op te sturen. Doe er je voordeel mee, want een gewaarschuwd wedder telt voor twee. Tot slot hebben we een quiz voor je, om je op ludieke wijze bewust te maken van jouw manier van wedden. Let op: dit is geen artikel waar we wedtips plaatsen.
Ga op zoek naar value
Value: een introductie
Kennis hebben van de clubs en de competities waar je op speelt is uiteraard belangrijk, maar daarmee ben je er nog niet. Succesvol wedden op voetbal gaat namelijk veel verder dan alleen het correct voorspellen van de winnaar.
Manchester City neemt het in het eigen Etihad Stadium op tegen Arsenal. Je verwacht winst voor The Citizens, maar afhankelijk van de odds zou het zomaar kunnen dat de value op een nipte overwinning voor The Gunners ligt.
Hoe werkt het?
De vraag die we onszelf continu moeten stellen is of de odds van de bookmakers overeenkomen met onze eigen kansberekening. Als de prijs van de bookmaker hoger is dan onze kansberekening, dan hebben we value gevonden. Het omzetten van een odd naar een percentage kan met de volgende formule: 100 / odd.
De odd voor een uitoverwinning van Arsenal staat op 4.00. De bookmaker geeft Arsenal dus 25% kans op de drie punten (100 / 4.00 = 25). We hebben echter gelezen dat Manchester City kampt met een blessuregolf, waardoor we Arsenal pakweg 30% kans geven op een stunt. Voila, we hebben value gevonden!
Als we value gevonden hebben, maken we ons niet druk over het plaatsen van een weddenschap op de underdog. Het belangrijkste is dat er value op de weddenschap zit. Als onze kansberekening juist is, zullen we op de lange termijn altijd winst maken.
Hoe vind je value?
Om value te vinden zul je de actualiteiten goed in de gaten moeten houden. Denk aan transfernieuws, blessures of tactiek wisselingen binnen een ploeg. De juiste informatie kan goud waard zijn.
Er zijn voldoende websites die een betrouwbare bron aan informatie leveren. Op onze eigen websites worden dagelijks voorbeschouwingen met een expert tip geschreven. Dit is een goed startpunt om actueel te blijven.
Money management
Het belang van een goed money management
Minstens zo belangrijk als het spotten van value is een goed money management. Met name beginnende punters zetten vaak veel te veel in, en zijn daardoor al snel door hun bankroll heen als zij een paar keer op rij verliezen.
Het taartmodel en de Kelly strategie zijn goede manieren om je money management in goede banen te leiden. Volgens sommigen zijn ook deze modellen echter behoorlijk riskant. De meeste ervaren wedders zetten per weddenschap doorgaans slechts een à twee procent van hun totale bankroll in.
Dat klinkt misschien een beetje saai, zeker als je bijvoorbeeld met een bankroll van 100 euro aan het begin van je wedcarrière staat. Wedden op sport is echter als het besturen van een vrachtauto door de het Himalaya-gebergte: haastige spoed is zelden goed.
Het taartmodel
Het taartmodel geeft je inzicht hoeveel geld je moet inzetten op je weddenschappen.
Het principe van dit model is heel simpel. Je zet telkens een portie van je bankroll in, in plaats van grote delen. De kans dat je in een emotionele staat alles verspeeld is dan veel kleiner.
Je begint door je bankroll in twintig stukken te verdelen. Dit noemen we taartpunten. Per weddenschap leg je maximaal een taartpunt in de waagschaal, oftewel maximaal 5% van je totale bankroll.
De Kelly strategie
Bij dit model wordt je inzet bepaald aan de hand van de geboden value. De formule ietwat ingewikkelde formule is oorspronkelijk ontwikkeld voor investeerders in de zakenwereld, maar is ook voor wedders een goede manier van money management.
De formule is ietwat ingewikkeld, maar gelukkig zijn er op het internet diverse tools te vinden die ons het rekenwerk uit handen nemen.
Meer weten?
Wil je meer weten over een goed money management of andere wedstrategieën? Klik dan hier!
Houd je weddenschappen bij
Krijg inzicht in je sterke en zwakke wedpunten
Je doet er verstandig aan om al je weddenschappen zelf handmatig bij te houden. Op die manier kun je na verloop van tijd zien waar je sterke en zwakke wedpunten liggen. Vervolgens kun je daar je toekomstige weddenschappen op aanpassen, om je op die manier verder te ontwikkelen als wedder.
Zo zou het bijvoorbeeld kunnen dat je live-weddenschappen op tennis je over een lange periode veel geld hebben gekost, maar dat je juist uitblonk in pre play-weddenschappen in de Bundesliga. Dergelijke informatie is natuurlijk letterlijk en figuurlijk goud waard
Je weddenschappen bijhouden via een betting tracker
Je zou je weddenschappen bij kunnen houden met pen en papier, maar dat is monnikenwerk. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze gratis betting trackers beschikbaar op het internet, zowel online als in de vorm van een Excel-bestand. De website aussportsbetting.com heeft een heel scala aan verschillende betting trackers.
Een betting tracker werkt heel simpel. Je vult in wat voor soort weddenschap je bij welke bookmaker hebt gespeeld en met wat voor inzet en odds, en na afloop vul je in of je deze weddenschap hebt gewonnen of niet. Vervolgens berekent deze betting tracker automatisch je winst of verlies. In de overige tabbladen kun je de resultaten per bookmaker, sport, competitie en wedmarkt bekijken.
Houd je emoties onder controle
Richt je op de lange termijn
Je weet de value te goed vinden en beschikt over een degelijk money management. Goed bezig, maar hoe sterk ben je eigenlijk tussen de oren? Hoe ga je om met winst en verlies?
Om op de lange termijn succesvol te kunnen zijn is het enorm belangrijk om in zowel goede als slechte tijden het hoofd koel te houden. Ga niet op de tafel staan dansen als je wint, en raak ook niet in paniek als je een paar keer op rij verliest .
Het lange termijn plaatje is heilig. Dat klinkt logisch, maar juist dit is het onderdeel waarbij de meeste wedders na verloop van tijd het schip in gaan.
Iedereen heeft een hekel aan verliezen; niemand wil zijn dag, week of maand met rode cijfers afsluiten. De verleiding om met een grote weddenschap in een keer je verliezen weg te poetsen is in zo'n geval groot, maar kan zomaar betekenen dat je totale bankroll als sneeuw voor de zon verdampt.
Pas op voor de Gambler’s Fallacy
Veel nieuwe wedders vallen ten prooi aan de bias die in de psychologie bekend staat onder de term Gambler's Fallacy. Deze psychologische valkuil is het geloof dat eventuele verschillen in het lange-termijn gemiddelde op de korte termijn worden rechtgetrokken.
Vooral aan de roulette-tafel zwicht men vaak voor de Gambler’s Fallacy. Als het balletje bijvoorbeeld al tien keer op rij op een zwart nummer belandde, zul je vervolgens zien dat er massaal op rood wordt ingezet. Het balletje heeft echter natuurlijk geen eigen wil, waardoor de kans tussen rood en zwart nog steeds 50/50 is.
Ook in het wedden op voetbal laten we ons vaak foppen door de Gambler's Fallacy. Paris Saint-Germain heeft al vier keer op rij niet meer gewonnen, dus nu zullen de Parijzenaren toch wel winnen? Chelsea speelde al tien wedstrijden op rij niet meer gelijk, dus een remise voor The Blues zal niet lang meer op zich laten wachten. Toch?
We moeten niet te veel waarde hechten aan specifieke resultaten uit het verleden. Beter kijken we naar hoe deze resultaten tot stand zijn gekomen. Is dit vanwege goed of slecht veldspel, blessures, schorsingen, of een flinke portie geluk of pech?
Quiz: wat voor wedder ben jij?
De quiz: tien vragen
Wat voor wedder ben jij? Doe de grote Voetbalwedden-quiz en je weet direct waar je staat! Noteer het aantal keer dat je A, B en C hebt geantwoord.
Hoe vaak sluit je sportweddenschappen af?
- Elke dag. Ik wed zelfs op wedstrijden uit de meest exotische competities.
- Bijna elk weekend.
- Ik wed alleen als ik geschikte wedstrijden zie.
Hoeveel verschillende bookmaker-accounts heb je?
- 1-2. Meer heb je er toch niet nodig?
- 3-4.
- 5 of meer. Ik wil altijd de hoogst beschikbare odd kunnen spelen.
Wat voor soort money management gebruik je?
- Ik wil altijd zoveel mogelijk winnen en zet regelmatig mijn volledige bankroll in.
- Ik kies voor verdubbelingsstrategiën en stappenplannen.
- Ik pas het taartsysteem toe.
Houd je alle resultaten van je weddenschappen bij?
- Nee, nooit. Zonde van mijn tijd!
- Soms.
- Ja, altijd! Alleen dan weet ik hoe ik ervoor sta en wat mijn sterke en zwakke punten zijn.
Hoe kom je tot je weddenschap?
- Ik volg gewoon degene die het hardst 'free money!' roept op de Voetbalwedden-chat.
- Ik kijk voornamelijk naar de statistieken.
- Ik kijk naar statistieken, lees voorbeschouwingen, check het laatste clubnieuws en kijk vervolgens of de odds value bieden.
Ajax neemt het vanavond in eigen huis op tegen Excelsior. Op wie zet je in?
- Ajax, natuurlijk. Dit winnen de Amsterdammers altijd!
- Excelsior. Ik heb wel eens ergens gehoord dat de value altijd bij de underdog ligt.
- Hoe staat het met de vorm van beide teams? Wie zijn er geblesseerd en/of geschorst? Wat zijn de odds? En de hamvraag: waar ligt de value?
Vandaag loopt het op rolletjes! Je hebt al 5 weddenschappen op rij gewonnen. Wat doe je?
- Wat ben ik goed, zeg! Ik zet direct al mijn winst weer in op een nieuwe weddenschap, want ik wil vandaag zoveel mogelijk winnen!
- Yes, dit is lekker! Een deel van mijn winst stort ik terug naar mijn bankrekening of Skrill, met de rest speel ik lekker verder. Wat een heerlijke dag!
- Ik ben blij, maar blijf met beide beentjes op de grond. Ik blijf gedisciplineerd vasthouden aan het zoeken naar value en het taartsysteem. Een losing streak ligt immers altijd op de loer.
Je hebt zojuist voor de vijfde keer op rij een weddenschap verloren door een onterechte strafschop in blessuretijd. Wat doe je?
- Ik ga direct op zoek naar een nieuwe weddenschap om mijn verlies in een klap goed te maken. Ik moet en zal de dag met winst afsluiten!
- Ik smijt mijn computer het raam uit. Duizend-bommen-en-granaten!
- Ik zet de computer uit en ga wat anders doen. Ik baal, maar weet dat losing streaks er nu eenmaal bij horen. Morgen is er weer een nieuwe dag.
Wat voor soort weddenschappen speel je het vaakst?
- Ik ga meestal voor de megacombo's! Als ik win gaat het dak eraf!
- Ik kies doorgaans voor singles met odds van 1.50 en lager.
- Ik ga meestal voor singles met odds van rond de 2.00 of hoger.
Vanavond komt de kraker Real - Barça live op tv! Het bier ligt al koud en je vrienden zijn onderweg. wat doe je?
- Ik sluit nog even snel een weddenschap op El Clasico af. Lekker, wat extra spanning voor vanavond!
- Mijn vriendin wil GTST zien. Sh*t, nu mis ik de voorbeschouwing!
- Voor de zekerheid zet ik nog wat extra goudgele rakkers in de koelkast. Wat is er nu mooier dan lekker voetbal kijken met je vrienden? Mijn pc/laptop/smartphone komt er vanavond niet aan te pas.
De uitslag
Tijd om de uitslag te berekenen! Elke vraag die je met A hebt beantwoord levert 1 punt op, B is 2 punten waard en C is goed voor 3 punten.
Tussen 10 en 15 punten:
Je neemt wedden op sport niet echt serieus. Je gaat vooral voor de grote klappers en wed op emotie. Vind je dit leuk en verlies je niet meer dan je kunt missen? Geen probleem! Wil je toch voor de wat serieuze kant gaan, dan hebben we een goed gevuld kenniscentrum voor je klaar staan om je kennis bij te schaven.
Tussen 16 en 25 punten:
Je zit tussen een serieuze wedder en een recreatieveling in. Misschien houd je ervan om dit met elkaar af te wisselen en zet je soms in om winst te maken, en soms om de spanning te verhogen. Als dit niet is wat je zoekt, dan hebben we ook voor jou voldoende informatie in het kenniscentrum klaarstaan.
Tussen 26 en 30 punten:
Je bent een erg serieuze wedder. Je weet waar je mee bezig bent en ziet wedden op sport bijna als het runnen van een eigen bedrijf. Maar als wedder ben je nooit uitgeleerd! Blijf kritisch op je weddenschappen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op wedgebied.