Niet alleen voetbal is een populaire sport bij weddenschappen, maar ook wedden op ijshockey wint aan populariteit. Succesvol wedden hierop is niet alleen spannend, maar vereist kennis van de competitie. Net zoals bij voetbal zal ook hier de favoriet vaak aan het langste eind trekken.
Bookmakers voor wedden op ijshockey
Niet verrassend is voetbal de meest populaire sport om op te wedden, maar ook ijshockey is erg spannend. Net hierdoor gaan steeds meer bookmakers weddenschappen aanbieden op de sport. Zo heeft Betway, Tipico en Ladbrokes een mooi aanbod op ijshockey en dat voor verschillende competities.
Odds voor wedden op ijshockey
Net zoals bij voetbal bepalen de krachtsverhoudingen vaak ook effectief de uitslag. Omdat zowel snelheid, kracht en finesse de sterkte van een team bepalen is de favoriet vaak ook winnaar. Dat zie je ook echter vaak terug in de odds.
Wedtips voor wedden op ijshockey
Een wedstrijd ijshockey bestaat uit drie helften waarop je kunt inzetten op uitslag per helft of de volledige wedstrijd. Een gelijkspel na drie helften is mogelijk, maar deze wordt gevolgd door over-time voor het bepalen van een eindwinnaar. Er kan gewed worden inclusief deze over-time, al scheelt dit soms flink in de noteringen.
Wat is ijshockey?
Laten we bij de basis beginnen: wat is ijshockey? Het is een vorm van regulier hockey dat logischerwijs op ijs wordt gespeeld. Een ander groot verschil is dat er een puck in plaats van een bal wordt gebruikt.
Elke wedstrijd bestaat uit 3 tijdzones van 20 minuten reguliere speeltijd. Bij eventuele dode spelmomenten wordt de tijd stilgezet. Tussen de elke zone wordt er 15 minuten pauze gehouden.
Ook het speelveld bevat 3 zones. Elk team mag 5 veldspelers en een goalkeeper opstellen. Het team met de hoogste score wint de wedstrijd.
Er zijn drie type straffen bij ijshockey: minor (twee minuten), double-minor (vier minuten), en major (vijf minuten). De betreffende speler moet het ijs daadwerkelijk verlaten tijdens deze periode. Dit zorgt dus voor een man-meer situatie bij de tegenstander.
IJshockey is met name in Noord-Amerika, het Oostblok en de Scandinavische landen een enorme populaire sport. Als je goed oplet, herken je hierin een trend. Het zijn allemaal landen waar het erg koud kan zijn in de winter.
In Nederland zijn we minder bekend met ijshockey. Toch zijn er ook Nederlandse ijshockeycompetities op hoog niveau. Dankzij de vele nieuwe sportkanalen op TV en het internet begint ijshockey steeds meer terrein te winnen in Nederland.
Hoe moet je wedden op ijshockey?
IJshockey kent net als voetbal vele soorten weddenschappen. Hierbij zijn moneyline (ML), handicap- weddenschappen (spread) en overs/unders het meest voorkomend bij iedere bookmaker.
Bij ijshockey is het aan te raden om single bets te spelen. Uitzonderingen zijn het spelen van een systeemweddenschap op bijvoorbeeld doelpuntenmakers. Dergelijke weddenschappen zorgen voor meer winst met minder risico.
Moneyline weddenschap
Bij moneyline wedden, wedden we simpelweg op welk team er volgens ons gaat winnen. Vaak liggen de quoteringen voor de favoriet en de underdog vrij dichtbij elkaar en is er zo rond de twintig cent verschil.
Bij moneyline bets, zijn de weddenschappen inclusief overtime & penalty shootouts. Dat is dus het grote verschil met 1x2 voetbalweddenschappen. Deze gelden enkel voor de reguliere 90 minuten speeltijd.
Bijvoorbeeld:
Winnipeg Jets @ 1.80
Chicago Blackhawks @ 2.05
Handicap weddenschappen
Bij handicap weddenschappen krijgt een team een virtuele voorsprong of achterstand in de wedstrijd. Dit is meestal in de vorm van een half of een heel doelpunt. We spreken hier van ‘pucklines’. Deze worden toegekend aan de favoriet en aan de underdog.
Doorgaans start de favoriet met - 1.5 goals en ontvangt de underdog + 1.5 goals.
Bijvoorbeeld:
Pittsburgh Penguins - 1.5 goals @ 2.85
Toronto Maple Leafs + 1.5 goals @ 1.45
Voor de Toronto Maple Leafs betekent dit in het geval hierboven dat de weddenschap winnend is als zij de wedstrijd winnen of maximaal met één goal verschil verliezen. De Pittsburgh Penguins moeten juist op zijn minst met twee goals verschil winnen om de spread te coveren. De +/- 2.5 spread is één van de alternatieve pucklines.
Mocht je een handicap met een heel punt spelen, bijvoorbeeld een -1 handicap, en wordt er met exact één goal verschil gewonnen, wordt de bet ongeldig verklaard.
Totaal aantal goals weddenschappen
Wat betreft het wedden op het totaal aantal goals hanteren bookmakers vrijwel altijd een lijn van 5 tot maximaal 6.5. We kunnen nu wedden dat er meer wordt gescoord dan de geplaatste lijn (over) of juist minder (under).
In tegenstelling tot basketbal en American Football wordt er bij ijshockey een stuk minder gescoord. Bookmakers zullen de lijn dan ook niet snel aanpassen, maar eerder de quoteringen veranderen.
Side bets: teams totals zijn interessant
Daarnaast zijn er nog meer side bets die interessant zijn. Sommige teams zijn bijvoorbeeld sterk in een bepaalde periode of juist zeer zwak. In dit geval is het wedden op periodes interessant.
Daarnaast beschikken bepaalde teams over veel aanvallende stootkracht of juist een stuk minder. Hier is het interessant om op team totals te spelen.
Ook ‘Player Specials’ zijn interessant. In dit geval wedden we dat een speler een minimumaantal punten of doelpunten maakt per wedstrijden. Of we wedden juist dat hij dit aantal niet haalt. Dit kan in de vorm van een over/under weddenschap.
Bij het wedden op punten tellen zowel doelpunten, assists als een voorassist. Ook is het bij sommige bookmakers mogelijk om op het aantal schoten van spelers te wedden.
Waar moet je rekening mee houden?
Bij ijshockey komt het nodige geluk kijken. Underdogs winnen namelijk regelmatig wedstrijden. Het komt ook vrij vaak voor dat een team met minder schoten op doel en puck bezit toch als winnaar uit de strijd komt. Door rekening te houden met de in dit artikel genoemde factoren, vergroot je in ieder geval je kansen op winst.
Het opstellen van backup-goalies is over het algemeen niet bevorderlijk voor de kansen van een team. Daarnaast speelt de drukte van het speelschema net als de diepere statistieken een belangrijke factor.
Druk speelschema
Bij het wedden op ijshockey - in het bijzonder de NHL- zijn er verschillende factoren waarmee rekening gehouden dient te worden. NHL-teams spelen in een regulier seizoen 82 wedstrijden en kennen dan ook een strikt en zwaar speelschema.
Het komt regelmatig voor dat ze twee duels in evenzoveel dagen spelen. Zulke omstandigheden worden ook wel back-to-back wedstrijden genoemd. Drie wedstrijden in vier dagen of zelfs vier duels in zes dagen is eerder regel dan uitzondering.
Mochten teams in een korte periode veel moeten reizen is dit zeker iets om rekening mee te houden. Bovendien zijn er ieder seizoen ijshockeyteams die aanzienlijk meer punten pakken in eigen huis of juist tijdens uitwedstrijden.
Blessures
Net als bij vrijwel iedere teamsport is het ook in de NHL goed om te kijken of teams belangrijke spelers missen vanwege blessures. Bij één of meerdere (belangrijke) afwezigen is dit vaak terug te zien in de quoteringen.
Bij honkbal worden quoteringen voor een groot deel gebaseerd op welke pitcher start. Bij de NHL is het effect van de startende goalie een stuk kleiner, althans volgens bookmakers. IJshockeyteams beschikken over een eerste doelman en doorgaans over één of twee backup-goalies.
Voor het checken van blessures en startende goalies, is het handig om Daily Faceoff en The Goalie Project te volgen.
Schiet- en redpercentage
Er komt bij ijshockey vrijwel iedere wedstrijd het nodige geluk kijken. Een puck belandt namelijk regelmatig via enkele benen in het doel en op een tiental bewezen goalies na komt ook bij het red percentage geluk kijken. Bij ‘PDO’ wordt het schotpercentage en het red percentage bij elkaar opgeteld.
Het ‘PDO’ ligt altijd rond de 100 procent. Komen teams hier bovenuit, kunnen zij regressie verwachten en anders juist het tegenovergestelde. Meer informatie over PDO en andere statistieken is hier te vinden.
Goalies: Goals Saved Above Average percentage
Goalies zijn een belangrijk onderdeel binnen het ijshockey. De meest interessante statistieken zijn het redpercentage van een doelman en het ‘Goals Saved Above Average percentage’ (GSAA). Alle (gedetailleerde) statistieken van de goalies uit de NHL zijn hier te vinden.
Omdat het in de NHL vaak dichtbij elkaar ligt, komen zege- of negatieve reeksen van tien wedstrijden of meer bijna niet voor. Het loont dan ook om regelmatig op underdogs te spelen.
Bookmakers kijken vooral naar de vorm van de teams en minder naar diepere statistieken, zoals het corsi for percentage (puckbezit), aantal grote kansen en expected goals.
Live wedden op ijshockey
Tot slot is live wedden op ijshockeywedstrijden ook interessant. Zo zijn er 5-tegen-4 powerplays en 5-tegen-3 powerplays waarbij de kans op doelpunten groot is.
Daarnaast willen teams die dreigen te verliezen alles op alles zetten. De goalie wordt dan van het ijs gehaald voor een man-meer situatie. Dit leidt regelmatig tot ‘empty netters’ (het scoren in een leeg doel) en het (live) spelen van pucklines is met name hierdoor zeer interessant.
Voor het wedden op ijshockey zijn er verschillende bonussen beschikbaar. Er is niets beters dan een dikke bonus van een bookmaker voor het plaatsen van een weddenschap. Hieronder een overzicht met de beste bonus die beschikbaar is op dit moment!