Zoals al eerder vermeld, gaat vanaf 1 oktober de wedmarkt open. De aanbieders die een Nederlandse licentie hebben gekregen, mogen vanaf die dag legaal hun diensten aanbieden. De KSA (Kansspelautoriteit) wil graag dat spelers kiezen voor een betrouwbare bookmaker, waar ze veilig kunnen wedden en waar voldoende aandacht is voor kansspelverslaving. Daarom willen ze niet dat illegale aanbieders hun diensten in Nederland blijven aanbieden vanaf 1 oktober.
Legale aanbieders
Het is op moment van schrijven nog niet bekend welke bookmakers een Nederlandse licentie hebben bemachtigd en vanaf 1 oktober legaal de Nederlandse markt op mogen. Volgens de KSA wordt dit vanaf eind september duidelijk. Deze licentiehouders moeten aan strenge voorwaarden voldoen en staan onder toezicht van de KSA.
Illegale aanbieders
Het laatste nieuws wat betreft de opening van de markt, is dat illegale bookmakers hogere boetes zullen ontvangen wanneer ze hun diensten illegaal aanbieden in Nederland. Deze boete wordt 4% van de totale omzet, maar alleen wanneer de omzet hoger is dan 15 miljoen euro. Mocht de omzet niet bekend zijn bij de KSA en zal de KSA de omzet schatten. De ‘basisboete’ is 600.000 euro. Deze boete kan oplopen wanneer er sprake is van ‘verzwarende omstandigheden’. Een voorbeeld hiervan is wanneer de bookmaker zich richt op minderjarigen of als er geen extra maatregelen zijn genomen om kansspelverslaving te voorkomen.
Financiële consequenties
De KSA wil graag dat de illegale bookmakers echt financieel lijden onder de boete en niet hun diensten illegaal blijven aanbieden, omdat de boete toch niets voorstelt vergeleken met hun winst. Verder wil de KSA kijken naar het aantal Nederlanders dat een account heeft bij een illegaal aanbieder. Hoe meer Nederlanders illegaal spelen bij deze bookmaker, hoe groter de kans op een boete van de KSA.
Ook zal de KSA niet alleen de illegale aanbieder beboeten, maar wordt er ook gekeken naar de partijen waar ze mee samenwerken. Een voorbeeld hiervan is een betaaldienstverlener. De KSA heeft aangegeven dat ze verschillende middelen hebben om ervoor te zorgen dat bookmakers zich aan de regels houden. Naast het geven van een dwangsom en/of boetes, kunnen ze ook een aanwijzing of openbare waarschuwing afgeven.