Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

KSA pleit voor nieuwe regelgeving omtrent gokreclames

KSA pleit voor nieuwe regelgeving omtrent gokreclames

Wetgeving
8 september 2024
2

KSA pleit voor nieuwe gokreclame wetgeving

De Kansspelautoriteit (KSA) in Nederland wil de huidige regels rondom gokreclames drastisch aanpassen. In een recente aankondiging in het tv-programma KASSA heeft de KSA aangegeven dat zij voornemens is om het beleid omtrent gokreclames om te keren. 

In plaats van de huidige aanpak waarbij alles is toegestaan mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, wil de toezichthouder nu juist uitgaan van een algeheel verbod, tenzij specifiek toestemming is verleend voor bepaalde vormen van reclame.

Bescherming kwetsbare groepen prioriteit

De KSA is van mening dat de huidige regels niet voldoende effectief zijn in het beschermen van kwetsbare groepen, zoals minderjarigen en mensen met een gokverslaving, tegen de verleidingen van gokreclames. De KSA is bezorgd dat het toenemende aantal reclames voor online gokken kan leiden tot meer gokproblemen in Nederland. Een meer restrictieve aanpak zou kunnen helpen om deze risico's beter te beheersen en de volksgezondheid te beschermen.

De discussie over de regelgeving voor gokreclames is al langer aan de gang in Nederland. Sinds de inwerkingtreding van de Wet Kansspelen op Afstand (KOA) in 2021 is de online gokmarkt in Nederland sterk gegroeid. Tegelijkertijd is er veel kritiek gekomen op de hoeveelheid en de inhoud van gokreclames die nu zichtbaar zijn op televisie, radio en online platforms.

Huidige aanpak niet voldoende

De nieuwe benadering die de KSA voorstelt, sluit aan bij de evaluatie van de Wet Kansspelen op Afstand, die later dit jaar zal plaatsvinden. Tijdens deze evaluatie wil de toezichthouder aandringen op strengere regels voor gokreclames en mogelijk zelfs pleiten voor een totaalverbod op bepaalde vormen van reclame.

De komende maanden zal de KSA waarschijnlijk meer details bekendmaken over de voorgestelde veranderingen en hoe deze geïmplementeerd zouden kunnen worden. Het blijft echter nog onduidelijk hoe snel deze veranderingen kunnen worden doorgevoerd en welke impact ze zullen hebben op de huidige aanbieders van kansspelen in Nederland.

Bron: Casinonieuws