Als je een FIFA verrassingpakket koopt, krijg je digitale spelerskaarten. Je kunt geluk hebben en een zeldzame speler met hoge waarde krijgen of een waardeloze speler die niets waard is. Deze kaarten kun je weer verkopen en dat is wat veel kinderen dan ook doen. Zo kun je bijvoorbeeld Kylian Mbappe voor 227.50 euro verkopen en is Virgil van Dijk 72.50 euro waard.
De NOS meldt dat de Kansspelautoriteit, de KSA, het hier niet mee eens is en dit verdienmodel uit de FIFA spellen wil krijgen. Volgens hen lijkt het teveel op gokken. De KSA is bang dat kinderen onder de 18 later verslaafd aan gokken raken en dit willen ze voorkomen. Maar de EA verdient veel aan deze kaarten. Er wordt alleen al in Nederland op jaarbasis meer dan 30 miljoen mee verdiend en dus is de EA niet van plan het spel aan te passen. Zij zeggen dat het spel al jarenlang met veel plezier wordt gespeeld door spelers over de hele wereld en ziet geen kwaad in de verrassingspakketten.
De rechter is akkoord gegaan met het opleggen van een dwangsom voor spelers die de kaarten verkopen, maar hier merken spelers nog weinig van. De KSA is daarom in hoger beroep gegaan en mocht de toezichthouder gelijk krijgen, dan hebben ze twee suggesties om het gokelement uit het spel te halen;
- De EA maakt het mogelijk om de kaarten apart te verkopen, zodat je weet wat je krijgt of;
- De verrassingspakketten, ook wel loot boxes genoemd, verdwijnen helemaal van de markt.
De EA blijft zich tot dusver verzetten en wil graag in gesprek met de KSA, maar zij zien dat niet zitten. “De tijd van praten is voorbij. Ze moeten het gebod opvolgen”.