Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bijna half miljard euro vergokt sinds opening gokmarkt

Bijna half miljard euro vergokt sinds opening gokmarkt

Wetgeving
29 september 2022
2 min

Half miljard vergokt sinds opening gokmarkt

Sinds de opening van de online gokmarkt op 1 oktober 2021 hebben Nederlanders gezamenlijk al bijna een half miljard euro vergokt. Deze cijfers werden eerder deze week bekendgemaakt door de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA). Vooral jongvolwassenen blijken actief te zijn op goksites.

Sinds de opening van de gokmarkt houdt de KSA het speelgedrag van Nederlanders goed in de gaten. Er moet verantwoord om worden gegaan met online gokken en aanbieders zijn verplicht om zich aan strenge eisen te voldoen. Het aantal probleemgokkers wordt daarmee beperkt maar alsnog wordt er flink gegokt.

In het eerste halfjaar van 2022 werd er in totaal voor 486 miljoen euro vergokt. Met het WK voetbal in zicht is de verwachting dat dit bedrag aan het einde van dit jaar boven de miljard euro uitkomt. Het aantal online aanbieder zal zich daarnaast uit nog uitbreiden. Op dit moment hebben 22 bedrijven een online goklicentie. 

Jongvolwassenen het meest actief

In totaal zijn er zo’n 570.000 actieve online gokaccounts in Nederland. Dit aantal bestaat voor een groot deel uit jongvolwassenen. Ruim 20% van alle actieve accounts is van spelers tussen van 18 en 23 jaar. Deze cijfers zijn enigszins schrikbarend. De KSA wil juist jong volwassenen behoeden van de gevaren van online gokken. Mensen die vallen in een risicogroep moeten zo goed mogelijk beschermd worden. Daarom is het voor spelers tussen de 18 en 23 ook niet mogelijk om gebruik te maken van bookmaker bonussen en promoties. Ook mogen reclames niet gericht zijn op deze leeftijdsgroep. 

Gemiddeld vergokt een speler 153 euro per maand. Daar kijkt René Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit niet van op. “Er werd ook al veel gegokt voor de opening van de gokmarkt in Nederland. Online gokken moet dienen als een recreatieve bezigheid en niet als doel om geld te verdienen. Er zijn genoeg mensen die het zich wel kunnen permitteren om te verliezen maar een overgroot deel kan dit niet.

Gokproblemen? Schakel hulp in

Gokken moet leuk zijn en leuk blijven. Heb je jouw gokgedrag om welke reden dan ook niet helemaal meer in de hand? Schakel dan direct hulp in. gokverslaving is een serieuze bedreiging voor mensen die hier gevoelig voor zijn. Wil jij weten waar je precies staat? Lees dan het artikel Ben ik verslaafd aan wedden? Je kan natuurlijk ook altijd direct contact opnemen met het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (CRUKS).

Bron: NU.nl