Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA). De universiteit doet op dit moment verschillende onderzoeken naar typen spelers, de gevolgen die wedden kunnen hebben en naar manieren om de controle over spelgedrag te vergroten.
Deel 1: Online wedden, hoe houd je het leuk?
Deel 2: Hoe herken je een gokverslaving bij jezelf of anderen?
Deel 3: Controle op wedden terugwinnen!
In de eerste twee delen van deze artikelenreeks, hebben we gekeken naar wat het is om de controle over je wedden te verliezen en hoe je het kan herkennen. In dit laatste deel van de reeks, gaan we dieper in op wat je kan doen om die controle terug te winnen. De bedoeling was om dit in een artikel samen te vatten, maar omdat we nogal enthousiast zijn geraakt, hebben we het in twee delen opgedeeld. In het eerste deel hebben we gekeken naar wat je eigenhandig kan doen om de controle te vergroten. In dit tweede kijken we naar de hulp die je hierbij kan inschakelen.
(Bijna) alles geprobeerd
Je speelt al tijden met veel plezier verschillende weddenschappen om geld. Het ging lange tijd lekker: het wedden deed je vooral in de weekenden met vrienden en nergens botste het met jouw werk, relatie en ontspanning. Soms won je en soms verloor je, maar je had er altijd plezier in. De laatste tijd echter merkte je dat je vaker begon te spelen, dat je er vaker aan dacht, dat je soms dagenlang bezig kon zijn met de juiste weddenschappen te bepalen… Belangrijker nog, je merkt dat jouw stemming achteruit is gegaan, dat je niet alleen maar speelt voor de lol maar ook om geld te winnen, of eigenlijk: verloren geld terug te winnen. Je hebt informatie opgezocht over problematisch gokken en misschien al een zelftest gedaan en bent tot de conclusie gekomen dat het wedden voor jou problematisch is geworden. Je hebt zelf al geprobeerd te minderen of misschien zelfs om te stoppen, maar helaas zonder succes. Wat nu?
Gelukkig wordt problematisch wedden heel serieus genomen en zijn er veel mensen, groepen en instanties die jou hierbij kunnen helpen. Hieronder noemen we de belangrijkste, maar de lijst is zeker niet uitputtend.
Professionele behandeling
In Nederland zijn er vele vormen van professionele begeleiding bij problematisch wedden. De meest gangbare vorm is Cognitieve Gedragstherapie volgens een protocol ontwikkeld voor de behandeling van verschillende verslavingen. In deze behandeling zal je eerst met je behandelaar beschermingsmaatregelen gaan opzetten. Vervolgens ga je jouw triggers en de functie van het gokken in kaart brengen en op basis hiervan een plan van aanpak en gedragsveranderingsplan opstellen. De aanpak verschilt per instelling, niet enkel in de behandeling zelf maar ook in bijvoorbeeld doelen die gesteld worden: sommige behandelaren helpen je graag met het wedden te beperken, anderen geloven dat enkel het (tijdelijk) volledig stoppen een realistisch doel is. Sommige instellingen hebben als voorwaarde van de behandeling dat ook gebruik van andere middelen (tijdelijk) wordt gestaakt, andere instellingen hebben deze voorwaarde niet.
Het helpt om goed te onderzoeken wat je wilt bereiken en bij welke instelling of behandelaar je een goed gevoel krijgt. Kijk hier voor meer informatie en locaties van behandelcentra. De route naar deze vorm van ondersteuning, loopt altijd via jouw huisarts. Deze maakt een inschatting welke hulp passend is bij jouw problematiek en verwijst jou door.
Zelfhulpgroepen
In Nederland bestaan er ook enkele zelfhulpgroepen voor wedders, te weten de AGOG en de GA. Deze zelfhulpgroepen zijn veelal gebaseerd op het 12-stappen programma zoals deze oorspronkelijk is opgesteld door de AA. Van oudsher is dit programma sterk religieus van aard, maar de interpretatie hiervan verschilt per meeting. Ook wanneer je niet gelooft, zijn deze zelfhulpgroepen een waardevolle bron van steun en hulp.
Online hulp
De laatste jaren is er online steeds meer hulp bij probleemwedden beschikbaar gekomen. Belangrijke voordelen van deze hulp of afstand zijn vaak dat de kosten lager zijn en dat het flexibeler en anoniem is. Daar staat tegenover dat de resultaten van online behandelingen gemengd zijn, mogelijk omdat het gemakkelijker is om af te haken.
Mocht je nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden, kijk dan eens hier.
Andere hulp
De hierboven genoemde vormen van hulp zijn de belangrijkste, maar zoals gezegd is de lijst zeker niet uitputtend. Zo zijn er bijvoorbeeld ook nog vele instanties die je kunnen helpen bij de financiële kant van het wedprobleem, of bij relationele problemen. Het Trimbos Instituut en Verslavingskunde Nederland hebben de belangrijkste hulpbronnen hierbij voor ons op een rijtje gezet.
En dan nog dit…
Ik heb met veel plezier deze serie artikelen geschreven voor VW. Zoals eerder genoemd doe ik namens de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar gokverslaving en de behandeling ervan. Ik werk echter ook als behandelend psycholoog bij Rodersana, een verslavingszorginstelling met verschillende locaties in het land. Een groot deel van de mensen die ik daar begeleid, kampt met een gokprobleem. Ik maak van dichtbij mee hoe wat begon als een leuk tijdverdrijf, kan eindigen als sloopkogel die relaties, werk, gezondheid en plezier in puinhopen achterlaat. De mensen die bij mij komen voor hulp, zijn vaak ‘gelukkig’ al overtuigd van de schadelijkheid van hun gokgedrag, zodat wij samen kunnen werken aan herstel en wederopbouw. Vaak komen mensen, gelukkig, veel beter uit de behandeling.
Ik ben dankbaar dat ik mensen mag bijstaan in dit proces, maar tegelijkertijd kan ik mezelf er soms niet van weerhouden te denken hoe het voor een cliënt geweest zou zijn als hij of zij eerder aan de bel had getrokken, hoeveel leed dan bespaard geweest zou zijn. Daartegenover zie ook ik de drempels: schaamte, stigma, onbegrip… Dat is dan ook mijn doel geweest achter deze serie artikelen: die drempels wat te beslechten.
Mijn laatste advies: denk je dat jijzelf of iemand in jouw omgeving meer gokt dan goed is, neem jouw gevoel serieus en schakel hulp in. De schade bij te laat ingrijpen is zoveel groter.