EK eindtoernooien worden net als WK’s ver van tevoren georganiseerd. Daarom wordt de loting voor het gastland ook al jaren van te voren gedaan. De aanwijzing voor het EK 2024 aan Duitsland vond plaats op 27 september 2018, zo’n 6 jaar voor de start van het evenement.
Traject landkeuze
Voordat het EK aan Duitsland werd toegewezen is er een groot traject hier aan vooraf gegaan. Op 5 november 2014 werd bekendgemaakt dat er in 2018 een gastland zou worden gekozen. Ruim twee jaar later op 9 december 2016 werd het keuzetraject officieel gestart. Alle landen konden vanaf nu kenbaar maken of ze zich wilde mengen in de strijd om het EK.
Landen moesten uiterlijk 3 maart 2017 hun interesse kenbaar maken aan de UEFA met hun propositie. Een week later op 10 maart maakte de UEFA bekend welke landen het EK wilde organiseren. Elk land dat het EK wilde organiseren had iets meer dan een jaar om de propositie uit te werken en in te leveren bij de UEFA. Vijf maanden later, op 27 september 2018 werd het EK voetbal 2024 toegewezen aan Duitsland.
Andere geïnteresseerde landen
Er waren initieel meerdere landen en landencombinaties die interesse hadden om het evenement te organiseren. Italië had zich al vroeg uitgesproken over een eventuele deelname maar ook Zweden en Nederland wilden zich aanmelden. Estland en Rusland hadden samen plannen als organisator, net als Roemenië en Hongarije.
Geen van deze landen hebben uiteindelijk een definitief bod gedaan bij de UEFA waardoor er maar twee landen overbleven die daadwerkelijk in de race waren voor het EK; Duitsland en Turkije.
Turkije als gastland van het EK 2024
Turkije wilde alsmaar graag het EK van 2024 organiseren maar greep weer mis. Met 4 stemmen kwam het niet eens in de buurt van concurrent Duitsland. De UEFA liet al doorspiegelen dat er een lichte voorkeur voor Duitsland was in verband met de politieke frictie in Turkije.
Er waren zorgen over de mensenrechten in Turkije en de UEFA leek daar in tegenstelling tot de FIFA wel een mening over te hebben. Ook op het gebied van de infrastructuur moest Turkije het afleggen tegen Duitsland. Na 2008, 2012 en 2016 werd Turkije weer niet gekozen als gastland voor en EK voetbal.
Duitsland als gastland van het EK 2024
Dat Duitsland als winnaar uit de verkiezing kwam was voor velen geen verrassing. De Duitsers lopen op bijna alle facetten voor op de Turken. De definitieve uitslag vond plaats op 27 september 2018 in het Zwitserse Nyon. 17 leden van het bestuur van de Europese voetbalbond mochten anoniem hun stem doorgeven. In verband met een gelijkspel moest voorzitter Aleksander Ceferin de knoop doorhakken.
Uiteindelijk brachten 16 leden hun stem uit, wat resulteerde in een 12-4 in het voordeel van Duitsland.
Biedproces
Nadat bekend werd dat Duitsland en Turkije de enige landen waren die het EK wilde organiseren werd het biedproces in gang gebracht. Om het EK te mogen organiseren moet het gastland volgens de UEFA voldoen aan een aantal basisvoorwaarden:
- Het gastland moet minimaal 9 verschillende stadions ter beschikking hebben
- Er moeten minimaal 4 stadions beschikbaar zijn met een capaciteit van 30.000 zitplaatsen of meer
- Er moeten minimaal 3 stadinos beschikbaar zijn met een capaciteit van 40.000 zitplaatsen of meer
- Er moeten minimaal 2 stadions beschikbaar zijn met een capaciteit van 50.000 zitplaatsen of meer
- Er moet minimaal 1 stadion beschikbaar zijn met een capaciteit van minimaal 60.000 zitplaatsen