Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorbeschouwing: Gary Anderson - Mervyn King (World Matchplay, Tweede Ronde)

Door
Avatar donnynedved
Avatar donnynedved
donnynedved 1476 voorbeschouwingen
Gepubliceerd 22-07-2019 23:04
Aangepast op 02-08-2022 11:50
De dinsdagavond van de World Matchplay brengt ons een wedstrijd tussen twee spelers met veel ervaring. Zo won Gary Anderson zijn eerste titel bij de WDF in 2002 en werd hij dit decennium tweemaal wereldkampioen bij de PDC. Zijn opponent Mervyn King won in 1997 het Dutch Open, haalde tweemaal de finale van het WK bij de BDO maar won nog nooit een major bij de PDC.

Gary Anderson: Geen sterke start

Één van de belangrijkste vragen voorafgaand aan dit toernooi was hoe titelverdediger Gary Anderson aan de oche zou verschijnen. De Schot won vorig jaar voor het eerst in zijn carrière de World Matchplay maar werd dit jaar geplaagd door blessures en heeft in de afgelopen maanden minder dan twintig officiële wedstrijden gespeeld. De prestigieuze Premier League moest hij door een rugblessure afzeggen, pas op de World Cup in juni kon hij weer voluit gaan en won daar dan ook direct de titel met teamgenoot Peter Wright. In de weken daarna voerde hij de belasting op en wist hij op één van de vier toernooien zijn beste vorm te halen. Tijdens Players Championship 19 kwam hij tot de halve finale na overwinningen op Mark Webster, Marko Kantele en Gabriel Clemens alvorens hij van landgenoot Wright verloor. Op de andere drie toernooien stelde The Flying Scotsman teleur. Vorig weekend werd hij op een World Series al in de eerste ronde uitgeschakeld door de onbekende Nico Kurz, op woensdag lag hij al vroeg uit Players Championship 20 na een nederlaag tegen Christian Kist. Ook de US Darts Masters werd geen succes voor de voormalig wereldkampioen, hij verloor zijn tweede wedstrijd van Gerwyn Price.



Afgelopen zaterdag wist Gary in de eerste ronde van deze Matchplay Danny Noppert te verslaan. Hij kwam bij lange na niet aan zijn normale niveau maar had het geluk dat Noppert ver onder zijn kunnen presteerde. Anderson pakte een snelle 4-0 voorsprong en wist deze de gehele partij te behouden hoewel Noppert bij 7-6 nog in de buurt kwam. Uiteindelijk won de Schot met 10-6 dankzij onder andere een 160 checkout. Zijn gemiddelde van 93 en checkoutpercentage van 34% verraden echter dat hij nog niet op de toppen van zijn kunnen speelt.


Mervyn King: Schakelde een man in vorm uit

Waar Mervyn King het vandaag tegen een leeftijdsgenoot opneemt kreeg hij in de eerste ronde juist een jonge hond tegenover zich. Nathan Aspinall werd afgelopen WK bekend bij het grote publiek door uit het niets de halve finale te bereiken, iets dat King in zijn topjaar 2009 ook lukte. Naast de halve finale van het WK wist The King in dat jaar ook de finale van de Premier League én de halve finale van de World Matchplay te bereiken. Deze drie prestaties wist hij sindsdien stuk voor stuk niet meer te evenaren. Aspinall was door zijn huidige vorm de favoriet bij de bookmakers, de twintiger wist deze maand zelfs nog een World Series op zijn naam te schrijven én won afgelopen maart het UK Open. Aan het scorend vermogen van de jongeling lag het zaterdag zeker niet, met een gemiddelde van bijna 103 was hij King op dat gebied ruim de baas. Mervyn wist echter een gemiddelde van 100.5 te combineren met een zeer sterk finishpercentage van 62% terwijl The Asp op dat gebied faalde (slechts vijf van de negentien kansen oftewel 27% raak). In de eerste leg wist Mervyn direct te breaken in vijftien pijlen, de 0-3 zette hij op het bord in slechts twaalf pijlen. Hierna knokte Aspinall zich terug naar een 5-4 voorsprong waarna hij meer en meer dubbels begon te missen. King won de wedstrijd dus puur door zijn dubbels, vooral de 160 finish waarmee hij de voorsprong terugpakte verraadde zijn klasse. Dat King in de tweede ronde Gary Anderson heeft geloot zou hem best eens goed uit kunnen komen. De Engelsman weet vaak als underdog zijn beste niveau te halen en kan weleens profiteren van het gebrek aan ritme bij de Schot.