Minstens 6 spelers uit de Eredivisie zouden gokken op wedstrijden uit de competitie waar ze zelf aan deelnemen. Dat maakte het Sports Betting Intelligence Unit (SBIU) bekend in een trendanalyse. In totaal zou het aantal professionele voetbalspelers die dit doen op 25 staan.
De SBIU is het meldpunt voor matchfixing. De Nederlandse Kansspelautoriteit is hier ook bij aangesloten. Prof-voetballers mogen volgens de regels niet gokken op wedstrijden uit de eigen competitie en deze berichtgeving is dan ook erg opmerkelijk.
Naast de 6 spelers uit de Eredivisie zouden er ook 19 spelers uit de Keuken Kampioen Divisie en 2 spelers uit de Jack’s League zich hieraan schuldig hebben gemaakt. Het is niet duidelijk om welke spelers het gaat
Bookmakers maken meldingen van matchfixing
In de periode tussen oktober 2021, toen de online gokmarkt gereguleerd werd en december 2022 werden er al 40 meldingen gemaakt door online bookmakers waarbij het vermoeden van matchfixing werd uitgesproken. Bij de meerderheid van de meldingen ging het om professionele voetballers die onwettige sportweddenschappen afsloten.
De politie heeft in sommige gevallen al nader onderzoek gedaan naar de vermeende matchfixing-gevallen maar hier is verder inhoudelijk niets over bekendgemaakt.
In 2022 werd Tom Beugelsdijk al beschuldigd van matchfixing. De profvoetballer van onder andere ADO Den Haag en Sparta Rotterdam werd tijdens zijn periode bij de laatstgenoemde club geschorst voor vijf wedstrijden omdat hij op wedstrijden zou hebben gegokt waar hij zelf aan deelnam. Later bleek uit onderzoek dat het niet bewezen kon worden dat hij daadwerkelijk zou hebben gegokt op zijn eigen wedstrijden.
Onwetendheid leidt tot illegale gokpraktijken
Volgens de Vereniging voor contractspelers (VVCS) is onwetendheid de oorzaak van deze illegale gokpraktijken van profspelers. De VVCS is in samenwerking met profclubs bezig om voorlichting te geven aan profspelers over de regelgeving wat betreft gokken. Dit is ook hard nodig want naar eigen zeggen worden profspelers vaak benaderd om deel te nemen aan matchfixing.
Profvoetballers kunnen de Red Button app gebruiken wanneer ze worden benaderd voor matchfixing. In samenwerking met de KNVB is deze app gelanceerd om profspelers de kans te bieden anoniem een melding te maken wanneer ze worden benaderd voor deze matchfixing praktijken.