Terugblik op de Nederlandse Eredivisie 2020-2021
Het reguliere Eredivisie-seizoen zat er al enige tijd op, maar afgelopen zondag zijn dan ook de tickets in de strijd om Europees voetbal verdeeld. Bij het afscheid van een aangegrepen Dick Advocaat sleepte Feyenoord een startbewijs voor de tweede voorronde van Conference League uit het vuur dankzij een 2-0 zege op FC Utrecht. Verder was Ajax de gedoodverfde favoriet voor de landstitel, die uiteindelijk ruim voor het seizoenseinde veiliggesteld werd. Er gebeurde echter nog veel meer in de kleurrijke jaargang, die helaas ook gekenmerkt werd door de afwezigheid van supporters. Laten we een blik terug in de tijd werpen.
De titelrace
De strijd om het landskampioenschap is in de tweede seizoenshelft eigenlijk nooit meer een gelijkopgaand gevecht geweest. Rond de winterstop wist AZ de spanning tot een kookpunt te laten stijgen en leek de ploeg van trainer Pascal Jansen een serieuze gooi te kunnen doen naar de landstitel. In de ‘supermaand’ januari ging het echter mis voor de Alkmaarders, die uiteindelijk als derde eindigden. Op bezoek bij PEC Zwolle werden dure punten gemorst (2-2), terwijl ook FC Utrecht (0-1) en Ajax (0-3) in een directe confrontatie te sterk waren. Ook PSV (tweede) kon het tempo van de Amsterdammers niet bijbenen. Tegen de, met alle respect, mindere goden van de competitie wist de ploeg van trainer Roger Schmidt het altijd waar te maken, maar het ging mis in de topwedstrijden: er werd niet één duel gewonnen van Ajax, AZ of Feyenoord. Zodoende konden de Godenzonen al na afloop van de 31ste speelronde voor de 35ste keer de schaal omhoog houden. Van een erehaag in De Kuip kwam het een week later echter niet.
De revelaties van het seizoen
Om op feiten gebaseerde seizoensrevelaties aan te stippen ben ik in de cijfers van Transfermarkt.nl gedoken. In de database worden de totale marktwaarden weergegeven die de Eredivisie-clubs vertegenwoordigen. De eerste club die dan in het oog springt is Sparta. Aan de Rotterdamse selectie was op 1 oktober een waarde gekoppeld van iets meer dan elf miljoen euro, waarmee de club slechts dertiende staat op de lijst van meest waardevolle teams. Toch wisten de Kasteelheren zich met een achtste eindklassering te plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. Met name middenvelder Abdou Harroui en doelman Maduka Okoye wisten zich te onderscheiden.
Ook FC Groningen verdient wat mij betreft een speciale benoeming. Uit de berekeningen van de database is de selectie van trainer Danny Buijs in het afgelopen seizoen het meest in waarde gestegen: 87,1 procent. Buijs kon in het gros van de wedstrijden niet beschikken over Arjen Robben, maar door defensieve stabiliteit in te bouwen werd er een respectievelijke zevende eindnotering in de wacht gesleept. Helaas voor de noorderlingen ging het in de play-offs mis tegen Utrecht: 1-0. Verder kan Vitesse absoluut tevreden zijn met de vierde positie op de ranglijst, terwijl RKC Waalwijk als club met de minste marktwaarde een knappe prestatie leverde door zich te handhaven in de Eredivisie.
De tegenvallers van het seizoen
Van de teams die niet degradeerden zijn sc Heerenveen en Willem II in mijn ogen de clubs die de meest teleurstellende prestatie hebben geleverd. Met klasbakken als Lasse Schöne, Joey Veerman en Henk Veerman zouden de Friezen minimaal een gooi moeten doen naar de play-offs om een plek in de Conference League, maar meer dan de twaalfde positie op de ranglijst zat er niet in voor de ploeg van Johnny Jansen. Heerenveen was simpelweg té wisselvallig. Zo werd er gewonnen van Feyenoord (3-0) en Vitesse (1-0) en PSV werd onlangs op een gelijkspel (2-2) werd gehouden, terwijl de club tegen PEC (0-2) en Emmen (3-1) niet opgewassen was. Het zal veel wedders de nodige kopzorgen gegeven hebben.
Willem II verloor de meeste waarde in het seizoen 2020/21 van alle Eredivisie-clubs (4,1 procent). De selectie eindigde slechts een punt boven FC Emmen, terwijl de Tricolores op basis van de selectiewaarde zeker een gooi hadden kunnen doen naar een plek in het linkerrijtje. Wel is het bewonderenswaardig dat de Tilburgers er stonden op het juiste moment: in de laatste vijf speelronden werden negen cruciale punten gepakt dankzij zeges op Fortuna, RKC en ADO Den Haag. Laatstgenoemde en VVV-Venlo degradeerden direct uit de Eredivisie, al kwam dat gezien het gebrek aan voldoende kwaliteit en de bestuurlijke onrust in de Hofstad niet als een donderslag bij heldere hemel. Emmen had zich dankzij een fraaie eindsprint in het vierde seizoenskwart nog kunnen verzekeren van lijfsbehoud. De ploeg van trainer Dick Lukkien verzuimde in de nacompetitie echter af te rekenen met NAC Breda, dat lang onder druk stond maar de strafschoppen beter nam.